top-image.png
Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska
lek. med. Jerzy Skotnicki
Ginekolog - Po硂縩ik, Cytolog
Asystent Prywatnego Szpitala Po硂縩iczo-Ginekologicznego Ujastek

tel. kom. (0) 506 670 083
os. S硂neczne 11 (ul. S. 痚romskiego 11), Krak體-Nowa Huta
Z ksi臋gi gosci
Justyna
Bardzo dzi臋kuj臋 za opiek臋 nade mn膮 i male艅stwem podczas ci膮偶y
wi阠ej...
Ostatnio dodane:

Wino nie obni偶a ryzyka raka piersi.

Artyku艂 pt. „Wino nie obni偶a ryzyka raka piersi” traktuje o zdrowotnym aspekcie spo偶ywania w umiarze wina. Ameryka艅scy naukowcy obalili jednak偶e opini臋, i偶 picie czerwonego wina zapobiega powstawaniu raka piersi.

Ameryka艅scy naukowcy donosz膮, 偶e picie czerwonego lub bia艂ego wina nie obni偶a ryzyka raka piersi. Informacj臋 na ten temat podaje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".

Powszechnie, czerwone wino uwa偶ane jest za najzdrowszy alkohol. Badania wskazuj膮, 偶e pite w umiarze ma wiele pro-zdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci, np. zmniejsza ryzyko chor贸b serca i uk艂adu kr膮偶enia, ma dzia艂anie przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Pojawiaj膮 si臋 te偶 doniesienia o jego potencjalnym dzia艂aniu przeciwnowotworowym - np. obni偶a ryzyko raka prostaty.

Badania wykaza艂y, 偶e zwi膮zek o nazwie resveratrol wyst臋puj膮cy w du偶ych ilo艣ciach w czerwonym winie zapobiega powstawaniu nowotwor贸w. Jego dzia艂anie polega na sygnalizowaniu organizmowi, aby zwi臋kszy艂 produkcj臋 bia艂ek zdolnych do zapobiegania niszczenia DNA.

W organizmie znajduj膮 si臋 dwa kluczowe bia艂ka, Keap1 i Nrf2, zaanga偶owane w przy艣pieszanie obrony przeciw rakowi, kiedy 偶ywno艣膰 zawieraj膮ca zostanie spo偶yta. Keap1, bia艂ko sensorowe, wykrywa obecno艣膰 w po偶ywieniu zwi膮zk贸w takich jak sulfofran w momencie, gdy po艂膮cz膮 si臋 one z reszt膮 cysteiny, jednego z aminokwas贸w buduj膮cych to bia艂ko. Keap1 wi膮偶e si臋 do bia艂ka Nrf2, czynnika wp艂ywaj膮cego na geny koduj膮ce bia艂ka zapobiegaj膮ce niszczeniu DNA.

Resveratol mo偶e dzia艂a膰 na wielu poziomach - zmniejsza ilo艣膰 wolnych rodnik贸w, przyspiesza obumieranie nieprawid艂owych kom贸rek i obni偶a poziom sprzyjaj膮cego rakowi prostaty testosteronu.

W ostatnich latach badacze doszli do wniosku, 偶e wi臋kszo艣膰 schorze艅, 艂膮cznie z rakiem i procesem starzenia si臋 zwi膮zana jest z tzw. wolnymi rodnikami, kt贸re kr膮偶膮 po organizmie i atakuj膮 zdrowe b艂ony kom贸rkowe. Zjawisko to okre艣lane jest mianem oksydacji (utleniania). Czerwone wino, ze wzgl臋du na du偶膮 ilo艣膰 przeciwutleniaczy zwalczaj膮cych wolne rodniki, wspiera naturalne mechanizmy obronne naszych kom贸rek.

Przeciw utlenianiu z艂ego cholesterolu (LDL) dzia艂aj膮 zawarte w winie flawonoidy, co zapobiega agregacji p艂ytek krwi. Maj膮 w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne (hamuj膮 m.in. syntez臋 histaminy), a tak偶e wzmacniaj膮 nasz uk艂ad odporno艣ciowy. Niestety bia艂e wino, nie jest fermentowane na sk贸rkach, wiec nie zawiera tyle flawonoid贸w.

Opr贸cz tych cennych zwi膮zk贸w wina zawieraj膮 tak偶e wap艅 (nawet do 10mg/szklank臋), potas (regulacja ci艣nienia) czy magnez - w tym przoduj膮 wina francuskie z Burgundii. Ponadto a偶 do 1mg 偶elaza na szklank臋 mo偶e zawiera膰 wino gatunku Medoc, a tak偶e bardzo dobrze przyswajalne kwasy organiczne (jak aspiryna, czyli kwas acetylosalicylowy), aminokwasy czy rozpuszczalny b艂onnik! A zwi膮zki polifenolowe, uwalniane podczas fermentacji dzia艂aj膮 bakteriob贸jczo.

Nap贸j alkoholowy jakim jest wino, ma tak偶e korzystne w艂a艣ciwo艣ci ze wzgl臋du na w艂a艣nie zawarto艣膰 w nim alkoholu. Alkohol bowiem przeciwdzia艂a zw臋偶aniu si臋 naczy艅, zapobiegaj膮c palpitacjom serca, kt贸re cz臋sto wyst臋puj膮 na skutek stresu.

Z drugiej strony wiadomo jednak, 偶e picie alkoholu mo偶e og贸lnie zwi臋ksza膰 ryzyko zachorowania na nowotw贸r z艂o艣liwy. W marcowym wydaniu pisma "Journal of the National Cancer Institute" opublikowano wyniki bada艅 przeprowadzone w grupie niemal 1,3 mln brytyjskich kobiet, z kt贸rych wynika, 偶e spo偶ycie umiarkowanych, a nawet ma艂ych ilo艣ci alkoholu - r贸wnie偶 wina - w pewnym stopniu podnosi ryzyko niekt贸rych nowotwor贸w, w tym raka w膮troby, raka prze艂yku i raka piersi.

Teraz naukowcy z Centrum Bada艅 nad Rakiem Freda Hutchinsona w Seattle potwierdzili, 偶e picie czerwonego wina nie chroni przed rakiem piersi. Badania przeprowadzono w艣r贸d 6.327 pacjentek z tym nowotworem oraz 7.558 zdrowych kobiet dobranych pod wzgl臋dem wieku. Zebrano dane na temat spo偶ycia przez nie r贸偶nych rodzaj贸w alkoholu - czerwonego i bia艂ego wina, likier贸w czy piwa. Dodatkowo przeanalizowano inne czynniki ryzyka raka piersi, jak wiek zaj艣cia w pierwsz膮 ci膮偶臋, obci膮偶enia dziedziczne oraz stosowanie hormonalnej terapii zast臋pczej po menopauzie (czynnik nieco podnosz膮cy ryzyko raka sutka). Panie bior膮ce udzia艂 w badaniu by艂y w wieku od 20 do 69 roku 偶ycia.

Okaza艂o si臋, 偶e kobiety z obu grup jednakowo cz臋sto pi艂y alkohol i jednakowo cz臋sto si臋ga艂y po czerwone i bia艂e wino.

Innymi s艂owy, naukowcy nie stwierdzili, by ze wzgl臋du na ryzyko raka piersi, kobiety musia艂y wybiera膰 mi臋dzy winem bia艂ym lub czerwonym, gdy偶 偶adne z nich nie wydaje si臋 tu dawa膰 jakichkolwiek korzy艣ci.

Najnowsze badania potwierdzi艂y natomiast, 偶e panie pij膮ce 14 lub wi臋cej drink贸w (wino, piwo, likier) tygodniowo by艂y o 24 proc. bardziej nara偶one na raka piersi ni偶 kobiety nie pij膮ce wcale. Jeden nap贸j alkoholowy zawiera 10 mililitr贸w czystego etanolu - mo偶e to by膰 np. 100 ml, czyli kieliszek wina lub ma艂e piwo (0,33 litra).

"Nasza praca potwierdza, 偶e je艣li kobieta pije alkohol, powinna robi膰 to z umiarem i nie wypija膰 wi臋cej ni偶 jeden nap贸j alkoholowy dziennie" - podkre艣la prowadz膮ca badania dr Polly Newcomb.

殴r贸d艂o: portalwiedzy.onet.pl/PAP/2009-03-10; BIO.com

<< wstecz   dalej >>

Powy偶szy artyku艂 przeznaczony jest do cel贸w dydaktycznych i jest kompilacj膮 wiedzy zgromadzonej podczas wieloletniego do艣wiadczenia, cytat贸w z artyku艂贸w umieszczonych na innych stronach internetowych, w periodykach drukowanych oraz na wyk艂adach i prezentacjach wyg艂aszanych na konferencjach medycznych. Jednocze艣nie zaznaczam, 偶e nie roszcz臋 sobie praw autoskich do powy偶szego artyku艂u.

T膮 stron臋 odwiedzi艂o ju偶
8449947 os贸b