Dania ry偶owe z szafranem pomagaj膮 w zachowaniu wzroku |
Ze 艣wiata nauki; 2009-06-18 [PAP]
Grupa naukowc贸w w australijskiego uniwersytetu w Sydney i w艂oskiej Aquili ustali艂a, 偶e ry偶owe dania z szafranem mog膮 zapobiega膰 os艂abieniu a nawet utracie wzroku w starszym wieku.
Badacze ustalili, 偶e szafran umacnia funkcje ochronne kom贸rek ocznych. Zapobiega tak偶e atrofii mi臋艣ni oczu, co w wielu wypadkach prowadzi do os艂abienia wzroku.
Szafran wytwarza si臋 z kwiat贸w irysowych, znanych pod 艂aci艅sk膮 nazw膮 crocus. Wykorzystywany jest przez ludzi w pokarmach ju偶 od kilku tysi臋cy lat. Obecnie powszechnie stosowany jest w daniach, w kt贸rych wykorzystywany jest ry偶 - risotto, pilawie, paeli.
Naukowcy australijscy i w艂oscy doszli do wniosku, 偶e szafran zawiera proteiny, kt贸re s膮 w stanie chroni膰 wzrok. Obecnie staraj膮 si臋 zrozumie膰 mechanizm ich dzia艂ania. Uwa偶aj膮, 偶e zawarte w szafranie aktywne substancje chemiczne maj膮 unikaln膮 w艂a艣ciwo艣膰 - potrafi膮 odm艂adza膰 kom贸rki oczu.(PAP)
|