Ze 艣wiata nauki; 2010-01-22 PAP
Kolejni badania potwierdzaj膮, 偶e jedzenie jab艂ek to dobry nawyk. Po analizach ich zwi膮zku m.in. z chorob膮 Alzheimera i rakiem piersi przysz艂a pora na badania ich wp艂ywu na zdrowie jelit.
Profesor Tine R. Licht i jej koledzy z Politechniki Du艅skiej chcieli sprawdzi膰, czy jedzenie jab艂ek ma wp艂yw na rozw贸j tzw. dobrych bakterii w jelitach. "Uwa偶a si臋, 偶e pewne bakterie maj膮 korzystny wp艂yw na trawienie i mog膮 wp艂ywa膰 na ryzyko nowotwor贸w" - wyja艣nia powody swojego zainteresowania tym problemem prof. Licht, cytowana przez portal ScienceDaily.
Swoje badania Du艅czycy prowadzili na szczurach. Grupie eksperymentalnej podawali codziennie jab艂ka pod wieloma postaciami: w ca艂o艣ci, jako przecier, mus lub sok. Gryzonie z grupy kontrolnej, z kt贸rymi por贸wnywano szczury na "diecie jab艂kowej" nie dostawa艂y tych owoc贸w.
Naukowcy por贸wnali flor臋 bakteryjn膮 w jelitach szczur贸w z obu grup. Aby dok艂adnie okre艣li膰 偶yj膮ce tam gatunki bakterii, si臋gn臋li po badania genetyczne. Za ich pomoc膮 mogli zidentyfikowa膰 szczepy dobrych bakterii.
"Nasze badania pokaza艂y, 偶e szczury na diecie bogatej w pektyny, sk艂adnik zawartego w jab艂kach b艂onnika, mia艂y zwi臋kszon膮 liczb臋 pewnych bakterii, kt贸re mog膮 poprawia膰 zdrowie jelit" - opowiada o wynikach tych do艣wiadcze艅 inna z prowadz膮cych je badaczek, Andrea Wilcks.
Dodaje te偶, 偶e cz臋ste i regularne jedzenie du偶ej liczby jab艂ek wspomaga rozw贸j tych bakterii - przynajmniej u szczur贸w. Zastrzega jednak, i偶 potrzebne s膮 jeszcze badania, kt贸re potwierdz膮, 偶e takie same efekty wyst臋puj膮 tak偶e u ludzi. (PAP) |