Ze 艣wiata nauki; 2010-01-22 PAP
Je偶eli boisz si臋, 偶e o czym艣 zapomnisz, zjedz jagod臋. Albo jagodziank臋. Bo jagody poprawiaj膮 pami臋膰 - wynika z ostatnich bada艅.
Wcze艣niejsze eksperymenty pokazywa艂y, 偶e czarne jagody - jedno z najbogatszych naturalnych 藕r贸de艂 antyoksydant贸w - poprawiaj膮 pami臋膰 u zwierz膮t laboratoryjnych w podesz艂ym wieku. Badania ameryka艅skich i kanadyjskich uczonych, kt贸rych wyniki opublikowano w najnowszym wydaniu dwutygodnika "Journal of Agricultural and Food Chemistry", potwierdzi艂y, 偶e te odkrycia odnosz膮 si臋 r贸wnie偶 do ludzi.
W badaniach tych wzi臋li udzia艂 ludzie w wieku ponad 70 lat. Cz臋艣膰 z nich przez dwa miesi膮ce wypija艂a oko艂o dw贸ch szklanek soku jagodowego dziennie. Pozostali pili napoje bez dodatku tego sk艂adnika.
Cz艂onk贸w obu grup przetestowano na pocz膮tku i pod koniec eksperymentu. Okaza艂o si臋, 偶e u os贸b, kt贸re pi艂y sok z jag贸d, nast膮pi艂a poprawa w rozwi膮zywaniu test贸w na pami臋膰 i uczenie si臋.(PAP) |