Suplementacja diety kwasami t艂uszczowymi omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi - informuj膮 naukowcy z USA na 艂amach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle przeprowadzili ankiet臋 na temat suplementacji diety w艣r贸d 35 tys. 16 kobiet po menopauzie, kt贸re nigdy nie chorowa艂y na raka piersi. Stan zdrowia uczestniczek kontrolowano przez 6 lat, podczas trwania projektu zdiagnozowano 880 przypadk贸w raka piersi.
Na podstawie danych z ankiet i bada艅 naukowcy stwierdzili, 偶e regularne uzupe艂nianie diety rybim t艂uszczem o wysokiej zawarto艣ci kwas贸w t艂uszczowych omega-3 (EPA i DHA) zmniejsza ryzyko zachorowania na najcz臋艣ciej wyst臋puj膮cy z艂o艣liwy rodzaj raka piersi - nowotw贸r kanalikowy a偶 o 32 proc. Przyjmowanie innych suplement贸w diety, w tym 艣rodk贸w 艂agodz膮cych objawy menopauzy nie wp艂ywa艂o na ryzyko zachorowania na raka.
Zdaniem naukowc贸w ilo艣膰 kwas贸w t艂uszczowych omega-3 niezb臋dna do zapewnienia takiego efektu jest wy偶sza, ni偶 zazwyczaj dostarczana z diet膮 - st膮d niezb臋dna jest suplementacja.
Autorzy bada艅 podkre艣laj膮, 偶e jest jeszcze zbyt wcze艣nie aby na podstawie jednej pracy rekomendowa膰 uzupe艂nianie diety preparatami z rybiego t艂uszczu; wyniki te wymagaj膮 dalszej analizy i kolejnych szczeg贸艂owych bada艅. S膮 jednak bardzo obiecuj膮ce.
zrodlo: Ze 艣wiata nauki; 2010-07-08
|