top-image.png
Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska
lek. med. Jerzy Skotnicki
Ginekolog - Po硂縩ik, Cytolog
Asystent Prywatnego Szpitala Po硂縩iczo-Ginekologicznego Ujastek

tel. kom. (0) 506 670 083
os. S硂neczne 11 (ul. S. 痚romskiego 11), Krak體-Nowa Huta
Z ksi臋gi gosci
Justyna
Bardzo dzi臋kuj臋 za opiek臋 nade mn膮 i male艅stwem podczas ci膮偶y
wi阠ej...
Ostatnio dodane:
Rybi t艂uszcz zmniejsza ryzyko raka piersi

Suplementacja diety kwasami t艂uszczowymi omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi - informuj膮 naukowcy z USA na 艂amach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle przeprowadzili ankiet臋 na temat suplementacji diety w艣r贸d 35 tys. 16 kobiet po menopauzie, kt贸re nigdy nie chorowa艂y na raka piersi. Stan zdrowia uczestniczek kontrolowano przez 6 lat, podczas trwania projektu zdiagnozowano 880 przypadk贸w raka piersi.

Na podstawie danych z ankiet i bada艅 naukowcy stwierdzili, 偶e regularne uzupe艂nianie diety rybim t艂uszczem o wysokiej zawarto艣ci kwas贸w t艂uszczowych omega-3 (EPA i DHA) zmniejsza ryzyko zachorowania na najcz臋艣ciej wyst臋puj膮cy z艂o艣liwy rodzaj raka piersi - nowotw贸r kanalikowy a偶 o 32 proc. Przyjmowanie innych suplement贸w diety, w tym 艣rodk贸w 艂agodz膮cych objawy menopauzy nie wp艂ywa艂o na ryzyko zachorowania na raka.

Zdaniem naukowc贸w ilo艣膰 kwas贸w t艂uszczowych omega-3 niezb臋dna do zapewnienia takiego efektu jest wy偶sza, ni偶 zazwyczaj dostarczana z diet膮 - st膮d niezb臋dna jest suplementacja.

Autorzy bada艅 podkre艣laj膮, 偶e jest jeszcze zbyt wcze艣nie aby na podstawie jednej pracy rekomendowa膰 uzupe艂nianie diety preparatami z rybiego t艂uszczu; wyniki te wymagaj膮 dalszej analizy i kolejnych szczeg贸艂owych bada艅. S膮 jednak bardzo obiecuj膮ce.

zrodlo: Ze 艣wiata nauki; 2010-07-08

<< wstecz   dalej >>

T膮 stron臋 odwiedzi艂o ju偶
9226293 os贸b