Najnowsze badania wykaza艂y, 偶e dieta wegetaria艅ska na ogromne znaczenie w walce z rakiem. Ilo艣膰 po偶ywanych kalorii, styl 偶ycia oraz wsp贸艂czynnik BMI mog膮 skutecznie ograniczy膰 mo偶liwo艣膰 wyst膮pienia nowotworu.
Badania wykazuj膮, 偶e dwie trzecie zachorowa艅 na raka nie wi膮偶e si臋 ze stylem 偶ycia tylko z czynnikami genetycznymi. Eksperci podkre艣laj膮 jednak, 偶e skoro zmiana codziennych zachowa艅 mo偶e zmniejszy膰 ryzyko pojawienia si臋 nowotworu o trzydzie艣ci procent, to tych prostych zasad warto si臋 trzyma膰.
Jak donosz膮 naukowcy z USA, rozw贸j niekt贸rych nowotwor贸w mo偶na powstrzyma膰 przez ograniczenie liczby kalorii w diecie. Spos贸b ten jest skuteczny jedynie w przypadku kom贸rek nowotworowych, w kt贸rych nie dzia艂a enzym o nazwie kinaza fosfatydyloinozytolu.
Z wcze艣niejszych bada艅 wiadomo, 偶e ograniczenie liczby kalorii w diecie (o 10-50 proc.) mo偶e przed艂u偶y膰 nam 偶ycie i zmniejszy膰 ryzyko zachorowania na niekt贸re rodzaje nowotwor贸w.
艢wiatowi onkolodzy podkre艣laj膮, 偶e cho膰 rak jest chorob膮 o pod艂o偶u genetycznym, przed nowotworami mo偶e chroni膰 zdrowy tryb 偶ycia. Wskazuje na to raport opublikowany we Francji. Zdaniem naukowc贸w, najwa偶niejsze jest utrzymywanie smuk艂ej sylwetki. Tak zwany indeks masy cia艂a (BMI) nie powinien przekracza膰 25 punkt贸w.
Body Mass Index to wsp贸艂czynnik powsta艂y przez podzielenie masy cia艂a podanej w kilogramach przez kwadrat wysoko艣ci podanej w metrach.
BMI = waga [kg] / wzrost^2 [m]
Dla os贸b doros艂ych warto艣膰 BMI wskazuje na:
< 15 - wyg艂odzenie
15,0 - 17,4 - wychudzenie (spowodowane zwykle przez ci臋偶k膮 chorob臋 lub anoreksj臋
17,5 - 18,4 - niedowag臋
18,5 - 24,9 - warto艣膰 prawid艂ow膮
25,0 - 29,9 - nadwag臋
30,0 - 34,9 I stopie艅 oty艂o艣ci
35,0 - 39,9 II stopie艅 oty艂o艣ci
>= 40,0 III stopie艅 oty艂o艣ci (oty艂o艣膰 skrajna).
Istot膮 sprawy jest dbanie o prawid艂ow膮, a nie nisk膮 mas臋 cia艂a. Nale偶y unika膰 s艂odyczy oraz alkoholu - nawet jak to czerwone wino w umiarkowanych ilo艣ciach. Niebezpieczne jest r贸wnie偶 czerwone mi臋so, kt贸re trzeba zast膮pi膰 szerok膮 gam膮 warzyw i owoc贸w. Produkty mi臋sne mo偶na zast膮pi膰 gotowanymi rybami. Najlepiej jednak stosowa膰 diet臋 wegeteria艅sk膮 . Proteiny pochodzenia zwierz臋cego nale偶y zast膮pi膰 proteinami pochodzenia ro艣linnego , w zwi膮zku z tym zalecamy spo偶ywanie tzw. ro艣lin str膮czkowych o du偶ej zawarto艣ci protein, czyli groch, fasola, itp. Dobrym 藕r贸d艂em protein ro艣linnych jest soja od kilku lat znana w Polsce. Radzimy r贸wnie偶 wyeliminowa膰 ze swoich posi艂k贸w mro偶onki , produkty spo偶ywcze z konserw, chipsy , chrupki , 偶ywno艣膰 zawieraj膮c膮 sztuczne barwniki i sk艂adniki chemiczne. Zaleca si臋 jedzenie zarodk贸w i kie艂k贸w pszenicy, rze偶uchy itp. Zasadniczo zwraca si臋 uwag臋, i偶 dieta podczas choroby nowotworowej powinna mie膰 w艂a艣ciwo艣ci oczyszczaj膮ce. Poniewa偶 stwierdzono, i偶 obecno艣膰 w diecie oksydant贸w przyczynia si臋 do ryzyka wyst膮pienia choroby nowotworowej, dlatego te偶 dieta oksydacyjna jest zalecana w przypadku terapii nowotworowej.
Oksydacja to powstawanie zwyrodnie艅 w kom贸rkach na skutek sk艂adnik贸w nadaktywnych pod wzgl臋dem utleniaj膮cym. Og贸lnie dotyczy to najr贸偶niejszych trucizn i toksyn - typu konserwanty w 偶ywno艣ci, dym z papierosa, nadmiar alkoholu i innych.
Oczywi艣cie osoby chore na chorob臋 nowotworow膮 zazwyczaj unikaj膮 takich szkodliwych czynnik贸w, ale istotne jest to, jakie sk艂adniki i produkty spo偶ywcze posiadaj膮 dzia艂anie antyoksydacyjne - bardzo korzystne przy wspomaganiu leczenia chor贸b nowotworowych.
Warto zwr贸ci膰 uwag臋 na fakt, i偶 dieta os贸b chorych na nowotwory powinna by膰 bogata w antyoksydanty.
Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) – grupa zwi膮zk贸w chemicznych, kt贸re s膮 stosowane w zapobieganiu niepo偶膮danym procesom utleniania, przez co przed艂u偶aj膮 trwa艂o艣膰 produkt贸w. Najcz臋艣ciej jako antyoksydanty wymienia si臋: selen, witamin臋 C, witamin臋 E, betakaroten, szereg najr贸偶niejszych zi贸艂, mi艂orz膮b japo艅ski, kaktus opuncja, kora jukki i inne ro艣liny. Ponadto zalecana dieta powinna zapobiega膰 odk艂adaniu si臋 w organizmie dalszych toksyn, jak i uwalnianie si臋 od tych, kt贸re obecne s膮 we krwi chorego. St膮d te偶 zalecana jest dieta wysokob艂onnikowa (np. gotowane kasze typu: jaglana, gryczana, j臋czmienna, kukurydziana - szczeg贸lnie poleci膰 nale偶y tu kasze jaglan膮) o bardzo du偶ym procentowym udziale warzyw (zar贸wno gotowanych, duszonych, jak i surowych).
Naukowcy - Nada Kalaany i David Sabatini z Whitehead Institute postanowili zbada膰, dlaczego niekt贸re kom贸rki rakowe s膮 wra偶liwe na ograniczenie kalorii, a inne nie.
Okaza艂o si臋, 偶e skuteczno艣膰 tej metody zale偶y od aktywno艣ci 艣cie偶ki sygna艂owej tzw. kinazy fosfatydyloinozytolu (PI3K). Szlaki zale偶ne od PI3-kinazy s膮 odpowiedzialne, w zale偶no艣ci od rodzaju kom贸rki, za pozytywn膮 lub negatywn膮 regulacj臋 r贸偶nicowania kom贸rkowego.
Je偶eli 艣cie偶ka sygna艂owa PI3K jest w kom贸rkach nowotworu aktywna, ograniczanie liczby kalorii nie ma 偶adnego wp艂ywu na rozw贸j raka. Natomiast je艣li kom贸rki nowotworu maj膮 wy艂膮czony szlak PI3K, w贸wczas ograniczenie kalorii w diecie mo偶e skutecznie hamowa膰 wzrost guza.
Obecnie trwaj膮 badania nad nowymi metodami terapii raka na艣laduj膮cymi efekty ograniczenia liczby kalorii. Wiadomo jednak, 偶e w niekt贸rych rodzajach nowotwor贸w 艣cie偶ka PI3-kinazy jest aktywna, co sugeruje 偶e w贸wczas terapia oka偶e si臋 nieskuteczna. Odkrycie ameryka艅skich naukowc贸w mo偶e pom贸c w okre艣leniu typ贸w nowotwor贸w, kt贸re poddadz膮 si臋 takiemu leczeniu.
殴r贸d艂o: portalwiedzy.onet.pl/PAP/2009-03-10 |