Na 艂amach British Medical Journal przedstawiono kolejne wyniki obserwacji kobiet w ramach Nurses Health Study. Autorzy pracy analizowali losy 77 782 kobiet w wieku 34-59 lat, wyj艣ciowo bez rozpoznanej choroby nowotworowej i chor贸b uk艂adu sercowo-naczyniowego.
Okres obserwacji obj膮艂 lata 1980-2004. Podstawowym pytaniem, kt贸re postawili badacze, by艂a ocena wp艂ywu uznanych czynnik贸w ryzyka zwi膮zanych ze stylem 偶ycia na 艣miertelno艣膰 ca艂kowit膮, 艣miertelno艣膰 sercowo-naczyniow膮 i 艣miertelno艣膰 nowotworow膮. Zbadano m.in. wp艂yw diety, aktywno艣ci fizycznej, nieprawid艂owej masy cia艂a (nadwagi lub oty艂o艣ci), palenia papieros贸w oraz spo偶ycia alkoholu. W sytuacji optymalnej (kobieta niepal膮ca, stosuj膮ca zdrow膮 diet臋, aktywna fizycznie, kt贸rej BMI nie przekracza 25,0 kg/m2) mo偶na liczy膰 na 54,8% redukcj臋 艣miertelno艣ci ca艂kowitej, 72% redukcj臋 艣miertelno艣ci z powodu chor贸b uk艂adu sercowo-naczyniowego oraz 44,3% redukcj臋 zgon贸w nowotworowych. W przypadku spo偶ywania niewielkich ilo艣ci alkoholu redukcja trzech analizowanych wska藕nik贸w 艣miertelno艣ci wynios艂a odpowiednio: 58,1%; 75,2% oraz 46%. Wska藕niki 艣miertelno艣ci w najwi臋kszym stopniu redukowa艂o niepalenie papieros贸w (dla 艣miertelno艣ci ca艂kowitej o 27,9%, dla sercowo-naczyniowej o 32,7% i dla nowotworowej o 26,8%). Pozosta艂ymi czynnikami ryzyka, kt贸re najbardziej wp艂ywa艂y na 艣miertelno艣膰 ca艂kowit膮 i sercowo-naczyniow膮 by艂y nieprawid艂owa masa cia艂a, niska aktywno艣膰 fizyczna i nieprawid艂owa dieta. U niepal膮cych kobiet g艂贸wnym czynnikiem zwi臋kszaj膮cym ryzyko zgonu by艂a nadwaga i oty艂o艣膰, a redukcja 艣miertelno艣ci zale偶na od prawid艂owej masy cia艂a wynosi艂a 22%. Badanie jednoznacznie potwierdzi艂o konieczno艣膰 podj臋cia efektywnych dzia艂a艅 maj膮cych na celu zmniejszenie nat臋偶enia czynnik贸w ryzyka zwi膮zanych ze stylem 偶ycia, jako najbardziej efektywnej metody redukcji zgon贸w sercowo-naczyniowych i nowotworowych.
殴r贸d艂o: ??? |